A Giessen Teszt előzményei

 

Német nyelvterületen eddig csak kevés olyan tesztet hoztak nyilvánosságra, amely a személyiségjegyek mérésére szolgál, különösen igaz ez az olyan tesztekre, amelyek hasznosan és gazdaságosan alkalmazhatók a klinikai pszichológia területén. Ezért tűnt célszerűnek a Rorschach Teszt és a TAT mellett egy újabb tesztet alkalmazni, amely úgy növeli a kínálatot, hogy miközben a gyakorlatorientált klinikai pszichológusok számára megfelelően sávszélességgel dolgozik, az információelmélet orientált teoretikusok számára is elegendő precízióval szolgál.

Richter és Beckmann ezért dolgozta ki a Giessen Tesztet, amely a klinikumban értékesnek tartott pszichoanalitikus elveken alapszik, és amely objektivitásában és reliabilitásában különbözik a többi használatban levő eszköztől. A Giessen Teszt objektív és praktikus, közepesen széles körben alkalmazható és közepesen pontos. Alkalmazható klinikai, tanácsadó, orvosi, pszichiátriai, valamint pszichoterápiás célokra, ugyanakkor csoportdiagnosztikai problémák területén vagy szociológiai kutatások során is hasznos lehet.

Host-Eberhard Richter, az orvostudomány és a pszichológia doktora, a Német Pszichoanalitikus Társaság (DPV) egykori vezetője és Dieter Beckmann, a Giesseni Egyetem Orvosi Pszichológiai Intézetének vezetője, 1972-ben a Giessen Teszt kifejlesztésekor különös hangsúlyt fektetett a pszichoanalitikusan releváns kategóriákra. Az 1990-es átdolgozásba egy harmadik szerző, Elmar Brähler is bekapcsolódott, aki már több teszt fejlesztésén is dolgozott, és aki a Lipcsei Egyetem Orvosi Pszichológiai és Orvosi Szociológiai Intézetének vezetője.
 
<< A Giessen Teszt - bevezetés
A teszt keletkezése és általános jellemzői >>
> Részletes tartalomjegyzék <